查看: 23167|回復: 119

[寵物分析] 夢魘?火爆暗隊隊員?惡魔隊必備?魔王-吸血鬼領主分析

慵懶
  • 簽到天數: 440 天

又係小弟我,前日定琴日先出完晚成龍分析,今日又黎一篇分析了,又係時候收集友情點同蛋蛋(被圍巴
    無錯,今日就係想分析一隻成日比大家升到一半就無視/冷落左佢既寵物---->吸血鬼!
    吸血鬼,其實係系遊戲前期就已經被創造左出黎既寵物,個人認為真係個個都應該要有一隻

因為暗隊係最易可以組成既隊伍,同埋日後惡魔隊有需要放到一隻爆技既吸血鬼

同吸血鬼講聲hi先啦

屬性:暗
    成長經驗類型:150萬(3星形態)--->400萬(4星及5星)
    類型:平衡(5星形態增加惡魔類型)
    系列:心轉色(將心珠變為自己屬性既寶珠)
    形態變化:--->--->
                   3星--->4星--->5星
    別名:帥哥,夢魘(好了呢個係我自己幫佢起的-.-""),火爆鬼

首先講下取得方法先!

1.光届かぬ悪魔の巣(以形態亂入/王怪掉蛋)

2.勇者降臨!(第4層會出現3隻,有機率掉蛋)

3.サタン降臨!(第4層會出現3隻,一定會掉蛋)

4.魔王の城(各關卡也會以亂入形式出現,會取代該層其中一隻小怪,並唔係單隻亂入)

都特登整左紅字,留心DD聽書啦!!!

以下係小弟小小既刷吸血鬼心得!

1.魔王の城共分為五個關卡,城門,魔女達の舞踏会,魔獣の檻,王を守る者,暗闇の王

個人比較推薦刷暗闇の王,因為佢有10個Stage(10層),姐係話亂入機率會增加(多左層數=多左機會亂入)
    而且暗闇の王所提供既經驗係五個關卡入面最多(3026-3847),而你只係需要洗多2點體力就可以拎多d經驗同有多d機會遇到

2.集中系魔王の城1.5倍掉落率時刷

講緊既1.5倍掉落就係關卡右上角既綠色字(1.5倍掉___),由於系1.5倍既掉率之下小怪掉蛋率會比較高
    所以會較容易會刷到(有時會出現但唔跌蛋),宜家每個地下城都有1.5倍掉落率,仲有9日剩,仲唔把握機會!?
    就算刷唔到都可以刷到一堆!

(提示:平時星期六同日都有1.5倍掉落率,但宜家活動係每日每個普通地下城都有1.5倍掉蛋率)

3.見到時,瞄準隻打!(不科學方法,但不妨一試)

唔好意思呢個方法確實係好無聊同唔科學,但讀心術(玩耐左你就明係咩)實在太強勁
    所以小弟會比較中意瞄準自己想要既怪物先殺左佢先,之後隻怪又好自然咁會出比我......
    再次強調,這方法不科學

4.魔女達の舞踏会值得刷嗎!?

咁佢都係魔王の城入面其中一個關卡,都會有既亂入
    但小弟唔太建議你刷...因為呢關只有7層,變相出現既亂入機率較低
    但由於王怪都有機率會掉落三星形態
    所以刷左幾日暗闇の王都唔見有/唔跌既話不妨轉下打呢關@@
    (注意:呢關經驗較小)

好開心呀呢?終於刷到啦!

(刷魔王の城都刷唔到而你又有能力安全通過勇者降臨!既話不妨試下刷勇者降臨!)

不過係咁的,刷到都唔好咁興奮住,因為你刷番黎既只係一隻三星既佢,只有主動技能
    但無隊長技能,所以請盡快升爆佢lv進化左佢,提升技能等級既野可以留番佢進左做4星果陣慢慢黎

(註1:主動技能為攻擊態勢.暗,可以將心珠轉為暗珠,最初冷卻11回合,技能等級最大時5回合)

3星形態既佢最大lv為25,所需經驗為44520,所以唔好直接比隻金屬龍王/寶石龍王佢食啊....

不過進化材料都幾煩

4塊(刷ディエナ雙神殿/星期三水曜日副本取得)

一粒(刷闇のダンジョン[唔好咁抗拒刷呢個,你遲d要狂刷呢關]/星期五金曜日副本取得)

之後進化左做,靚仔左好多.___.

主動技能不變,隊長技能增加左暗黑之力(暗屬性寵物攻擊力變為2倍)

好多人會升到去呢個階段就放棄/停手,但咁樣就係最忌!

點解個個都會放棄呢,一黎佢低lv果陣三圍差(被PAD wiki稱為"晚成"類型,晚成龍咩家陣....),二黎佢爆等經驗要1663863

有幾多經?大概養兩隻神到啦!

不過講真,後期玩暗隊甚至係惡魔隊一定要用到佢,你唔升佢日後你就知苦...

不過想自己有動力d既話就不妨升爆佢個技能感受下爆技果股威力先啦

點樣升爆技?自己食自己囉!(被圍巴

講笑姐喂你唔係真係食左呀嘛

答案?刷闇のダンジョン(岩岩叫你唔好咁抗拒就係咁解)

你:咩話?闇のダンジョン?唔係拎先至會打架咩??

我:.......

:你是在無視我嗎?

:唉!

:

無錯啦,其實闇のダンジョン可以刷到

咁我無話プルトゥ渓谷唔會出(第一關谷底の洞窟仲會出直接進化左既tim)

只不過係,要用先可以進化到(不過一次用一粒姐,冷靜)

所以,刷闇のダンジョン吧

咁....紫水晶の洞穴(3體3層/半減後2體)

紫色の殺戮兵器(3體3層/半減後2體)

死を呼ぶ月の龍(5體5層/半減後3體)

刷邊關好呢?

我個人就覺得,刷紫水晶の洞穴就最好(會有機率掉落,使用體力較小),但有半減體力果陣就刷死を呼ぶ月の龍吧
    (闇のダンジョン系星期五既14:00-22:00就有體力半減,除非有咩活動令到佢有2倍掉錢率/1.5倍掉蛋率)

因為死を呼ぶ月の龍半減體力果陣只需要用3體力就可以打到5層,非常化算

咁你又會話,打埋d咁低等既關簡直就係曬我時間

咁我又會話,你日後有活動/副本打果陣拎唔到隻吸血鬼出黎用,打都無得你打,仲曬時間,硬係要入去打,魔法石都曬埋,FAILED

舊圖黎,就係小弟狂用燒怪刷到咁多出黎,不過無進化佢地都幾頭痕

成功需苦幹,我用左兩日先升得爆佢技(唔夠體用)

希望大家可以有耐性小小刷隻吸血鬼番黎同升爆佢技,真心覺得有用

升爆左既技能啦,開始可以組小小暴力化既暗屬性隊伍

++++

兩隻字講曬---->大力!

至於升要用166萬經嘛,所以我都分享下點升佢啦A___A

1.狂刷暗屬性關卡,特別係有1.5倍掉落率既時候

由於166萬經唔係一個小數目,所以食小怪,積小成多,可以快d升爆佢等

2.打技術關拎雜色企鵝,比曬佢食

企鵝刷到番黎其實一升爆就可以比升,不過抵d既話就緊係儲料進化左佢再比吸血鬼食

3.參與經常開放既【緊急】メタドラ大発生

由於【緊急】メタドラ大発生入面既可以提供75000經比令佢升等更快

都唔差,有15000經,所以參與呢個副本都可以幫你更加快咁樣升爆佢等

小總結:其實已經係咁多隻心轉色寵物入面最容易升到5星....
    因為【緊急】メタドラ大発生會成日開放同埋暗屬性寵物出現率較多A____A
    所以唔好中途放棄,快d升到佢去5星!

不過你升到佢就快爆等之前可以用佢黎打大天狗降臨!同龍波利降臨!,但如果你無用既話就可以直接進左佢LU

進化所需要用到既材料:

一隻

一隻

一隻

一隻

一隻

到最快,本文主角終於落入你手!

有好多人都係為左取得而辛辛苦苦養到佢宜家咁樣

因為使用(暗屬性寵物攻擊力變為2倍)配合(滿血時全隊攻擊力變為3倍)

可以產生非常高既傷害力,打落宙斯到仲可以有12倍最終攻擊加成(光屬寵比暗傷害打會x2)

典型例子有+++++

主動技能同隊長技能不變,不過新增左惡魔類型,但因為暗屬性寵物攻擊力變為2倍系後期已經無咩力水

所以好小人會放佢做隊長,不過5回合轉一次暗珠係幫助暗屬性隊伍爆發既絕對要素

而火赫拉隊都會成日見到佢,因為火赫拉隊(惡魔9倍隊)幾乎隻隻寵物都係暗屬性,所以用到都唔出奇

黎分析下佢(3星為滿分)!

主動技能(技能爆等後):★★★

隊長技能:★

放入暗隊既優勢(主動技能爆級後):★★★

放入惡魔隊既優勢(主動技能爆等後):★★★

三圍優勢

分析下三圍先!!!

爆等下血量:2796 攻擊力:1218 回復力:463

因為佢係平衡型寵物,所以三圍分佈得比較平均,樣樣都有優勢(如想投資+蛋比佢既話小弟覺得投資落攻擊度會好d)

三圍優勢(以爆等計算):★★★

總括寵物評價:★★★

會用到佢既隊伍有好多,宜家新興起既+9倍惡魔隊一定會有佢既位置

因為我都講過,宜家幾乎隻隻暗屬性寵物都有惡魔類型增加

所以爆技既係非常之重要

小弟既惡魔隊,好傷眼,慎看
    9倍惡魔隊最平民既例子:

+++++

兩隻重力寵物雖然有小小誇張,不過常見既隊伍都會係咁樣

再唔係咪抽走比多3回合你做個輸出殺王!

個位就走唔甩,配埋個技簡直就係令敵人有種陷入左地獄般既感覺

6.25倍冰赫拉隊,+所組成既6.25倍暗攻隊亦都好需要用到提高爆發力

雖然宜家會較小人用呢一隊,不過我都拎黎做個舉例

小弟宜家會用既6.25倍暗攻擊隊,傷眼慎看

6.25倍暗屬性攻擊隊宜家雖然小人用(緊係啦,有既惡魔9倍隊)

不過講真,用黎清掃副本真係一流

不過想穩陣小小既話配會比較好,咁就唔需要落因為兩個技唔可以同時間用

隊員方面我自己就會落一隻冰拉,一隻赫拉同一隻

都係配合埋做個大爆發之用姐

你中意既話落又或者係都唔差架wo!

總結:成為火爆暗屬隊員既原因係因為5回合就可以用一次既心珠轉暗珠

由於暗屬性隊伍偏向攻擊,惡魔隊就更加唔使講,所以對心珠要求較低

就正正滿足到追求極端爆發既你

同埋佢係一隻最平民既暗屬性隊員同惡魔隊必備隊員,所以日後唔好再問我玩惡魔隊有咩好平民隊員推介

唔係真係會進入你個美夢斬你

補上小弟既吸血鬼圖,雖然爆等爆技但+值極低,傷害慎看X3

同埋小弟坐等推出究極進化形態中

:記得打多d我番黎呀!進化做幫下你隻吸血鬼升技啦.___.

同埋第日我食到肥肥白白變到做果陣一定可以幫番你架

[覺醒技能及究進分支篇]

新增左三個覺醒技能:

1.血量+100

2.暗屬寶珠強化(20%機率掉落暗珠)

3.攻擊+50

建議:只覺醒1同2,3既攻擊+50有點雞肋

終於出究進吸血鬼啦!不過相信大家都未必選擇到究進邊隻

等我逐一介紹下兩隻吸血鬼有咩唔同既地方

雙屬,暗水屬,惡魔type

適合玩暗隊/惡魔隊人士

主動技能不變

三圍:

血:2896 攻:1268 回:463

(+100)       (+50)

+得咁小令大家有小小跌眼鏡?

隊長技能:暗屬寵物攻擊2倍--->暗屬寵物攻擊及回復2倍

:你搶我飯碗...........

:拿,咁既,你宜家真係威位喂,人地撒旦隊幾時都咁需要你

至於你呢.......

:講呢啲!

其實宜家純色隊已經日漸唔受歡迎,不過咁,6.2更新後會出一樣非常神奇既野:按rank增加隊伍上限

到時可能純色隊有出頭天!

覺醒技能:

1.血量+100

3.攻擊+50

建議:只覺醒1同2,3既攻擊+50有點雞肋(上面講過...)

既評價:隊長技能已取代,主動技能亦比吐痰技更佳,三圍有微微提升,覺醒技不變,究進材料可輕易取得,算係又一平民隊優秀隊長/隊員

比較特別既一隻,雙屬,主屬變為水,副屬為暗,體力+惡魔type

三圍變化:

血:3796 攻:1218 回:363

(+1000)                  (-100)

睇落勁過上面果隻,但請留意無左原來既暗主屬!

隊長技能:暗屬寵物攻擊2倍--->暗屬寵物攻擊3倍!

姐係+可以組9倍暗隊

:.........................

你地可能會問點解唔直接玩番惡魔9倍隊

呢層我真係唔知點答你好,不過可以講既係唔係隻隻暗屬寵都有惡魔系

有時候戰略性地放一隻都唔錯,不過佢就係無惡魔系!

做隊長既話就唔同,可以放埋入隊擋一擋傷

覺醒技能:

1.回復+30

3.攻擊+50

(無變過)

不過咁!!!!!!!!

要進化佢需要用到一d特別既素材....

佢叫魚蛋精靈............

:打到我你地咪食囉

只可以講魚蛋降臨真係難打到呢......

不過聽聞有隊可以穩過!

係咩隊?自己搵啦!

既評價:進得佢就一定係放做隊長,不過主屬變左令到佢無左原有既威力,水隊/體力隊亦都唔需要用到佢,簡單黎講佢只係隊長命多....而且仲要一粒先究進到佢,進佢之前請慎重考慮自己既能力同需要!

本帖子中包含更多資源

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?立即註冊

x

評分

查看全部評分

• 簽到天數: 23 天

的確依隻野我好想升~ 而且我一早抽左番黎...(5石換左佢番黎

但系我依家有暗天...兩隻選擇一隻.....

而且升佢D經.....
    回復 支持 0 反對 1

無聊
  • 簽到天數: 54 天

哥~~你打錯字(?)
    (刷魔王の城都刷唔到而你又有能力安全通過勇者降臨!既話不妨試下刷勇考降臨!)
    勇考降臨(?)
    回復 支持 1 反對 0

慵懶
  • 簽到天數: 111 天

寫得幾好55
    btw今晚玩三國殺?XD
    慵懶

WesWEs 發表於 2013-8-14 17:40
    今晚玩三國殺?XD

舉報:文不對題

(話說我都幾耐無玩下,唔知個帳仲入唔入到XD)
    vvvvvvvvvvvv想點-.-vvvvvvvvvvvvvv
    [發帖際遇]: 覺醒赫拉・兀兒德發動了永劫乾渴,blackstar386 以為避開了,但 2 粒+蛋卻乾掉了。 幸運榜 / 衰神榜
    奮斗
  • 簽到天數: 138 天

吸煙鬼
    回復

慵懶
  • 簽到天數: 4 天

路過, 撒旦的吸血記憶中是必掉的喔?
    奮斗
  • 簽到天數: 76 天

撤旦降臨戈3隻吸血鬼系100%掉落,不是有機會
    死を呼ぶ月の龍(5體5層/半減後3體)
    因為使用(暗屬性寵物攻擊力變為2倍)配合(滿血時全隊攻擊力變為3倍)
    (小弟的吸血鬼冇時間升爆佢技)
    開心
  • 簽到天數: 224 天

本帖子中包含更多資源

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?立即註冊

x

• 簽到天數: 122 天

N年前打左隻吸血鬼返黎之後 1技都未升過 加上以家咁鬼左降臨 真係好難打到暗波利升技
    BTW 因為使用(暗屬性寵物攻擊力變為2倍)配合(滿血時全隊攻擊力變為3倍) 果到應該係宙斯唔係赫拉吧
    [發帖際遇]: Jason. 勇闖地下城,一直秒殺沿途敵人,獲得 4 友情點。 幸運榜 / 衰神榜
    慵懶

kennethybh 發表於 2013-8-14 17:50
    路過, 撒旦的吸血記憶中是必掉的喔?

多謝提醒,改番了